Μελωδίες για νέους βιολιστέςΛίγα λόγια…

Όπως γνωρίζουμε όλοι, το ξεκίνημα για κάθε αντικείμενο που επιλέγει ένας μαθητής, είναι το πιο σημαντικό. Η σωστή γνωριμία του με αυτό – το νέο – είναι απαραίτητη για να το αγαπήσει. Αυτό συμβαίνει και στη μουσική, όπου ένας νέος κώδικας επικοινωνίας – ήχος – και μία ιδιαίτερη σημειογραφία, προβάλλονται μπροστά του. Σε κάποιους μαθητές φαντάζει δύσκολο. Ένα καλό ωδείο καθώς και ένας έμπειρος δάσκαλος είναι απαραίτητοι στα πρώτα αυτά βήματα. Οι διάφορες μέθοδοι βιολιού που υπάρχουν δεν πρέπει να παραγνωρίζονται, εξάλλου βάσει αυτών μάθαμε όλοι μας μουσική και συγκεκριμένα βιολί. Όμως συχνά παρατηρείται πως οι μαθητές μετά από ένα χρονικό διάστημα χάνουν το ενδιαφέρον τους. Βρίσκουν τις ασκήσεις κάπως βαρετές και έχουν την ανάγκη να παίξουν μελωδίες πιο κοντά στα δικά τους ακούσματα.

Η ανάγκη αυτή οδήγησε στη συγγραφή αυτού του βιβλίου. Μια συλλογή παιδικών τραγουδιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κάλαντα, μουσικές από όλο τον κόσμο, γνωστές μελωδίες κλασικών συνθετών καθώς και διάφορα στυλ όπως ραγκτάιμ -τάνγκο-μπλουζ κ.α. Οι διασκευές των μουσικών κομματιών είναι δοσμένες με τρόπο απλό και κατανοητό χωρίς όμως να χάνεται η βασική μελωδία. Απαραίτητη η παρουσία δασκάλου. Τα tempi που δίνονται είναι ενδεικτικά και εξαρτώνται από τις ικανότητες του κάθε μαθητή. Χρήσιμα είναι επίσης και τα ακόρντα – συγχορδίες που βρίσκονται πάνω από τις μελωδίες. Στα κλασικά θέματα η καταγραφή των συγχορδιών αυτών είναι κατά προσέγγιση. Με τη χρήση ενός συνοδευτικού οργάνου κιθάρας ή πιάνου μπορεί να δημιουργηθεί μία μικρή ορχήστρα στο ωδείο, στη συναυλία ή στο σπίτι, κάνοντας έτσι το άκουσμά τους ακόμα πιο όμορφο και ευχάριστο.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους γονείς μου για την κάθε είδους στήριξη και στον αδελφό μου Θωμά Κ. Ραψανιώτη για τις πολύτιμες συμβουλές και την βοήθειά του.Προσμένω να φανεί το βιβλίο αυτό χρήσιμο για όλες τις ηλικιακές ομάδες των μαθητών που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο βιολί.

Βασίλης Κ. Ραψανιώτης
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Δείτε την παρουσίαση του βιβλίου στο youtube:

Μελωδίες για νέους βιολιστές