Νικόλαος Κ. Παπαδημητρίου

Νικόλαος Κ. Παπαδημητρίου

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Δρ. Νικόλαος Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά, φιλοσοφία και μουσική στην Αθήνα, στο Λονδίνο και στο Παρίσι. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, του οποίου είναι και Διδάκτωρ (Docteur d’ État) στο γνωστικό αντικείμενο "Arts et Sciences de l' Art". Μαθητής του Michel Philippot στην τάξη της Σύνθεσης, στο CNSMP. Είναι Καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο από το 1993.

Τα επιστημονικά και καλλιτεχνικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη μουσική δημιουργία, την αισθητική της τέχνης και την φιλοσοφία της νομικής επιστήμης. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Iztapalapa και Nacionàl της Πόλης του Μεξικού και στο Πανεπιστήμιο Évry Val d' Essonne της Γαλλίας. Έχει δώσει διαλέξεις σε πολλά πανεπιστήμια, στην Ευρώπη και στην Αμερική, καθώς και συναυλίες, ως μουσικός και συνθέτης.

Έχει συνθέσει έργα για μικρά και μεγάλα σύνολα, χορωδία, φωνή και σόλο όργανα. Από το 2010 διδάσκει στα πανεπιστήμια του Στρασβούργου (ITIRI) και του Μονπελιέ (Paul Valéry), στα γαλλικά και στα αγγλικά, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος κινητικότητας διδασκόντων Erasmus. Τα μαθήματά του παρουσιάζουν, αναλύουν και συζητούν την ευρωπαϊκή νεωτερικότητα (τέχνη, φιλοσοφία, πολιτική).