Ραψανιώτης Βασίλης

Ραψανιώτης Βασίλης

Ο Βασίλης Ραψανιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981 με καταγωγή από την Λευκάδα. Σε ηλικία 6 ετών ξεκινάει τα μαθήματα βιολιού όπου συμμετέχει σε μαθητικές συμφωνικές ορχήστρες ( Ορχήστρα Μαθητών Αθήνας & Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων ). Έχει αποσπάσει βραβεία σε μαθητικούς διαγωνισμούς βιολιού ( Χ.Ο.Ν. ) Το 2001 αποκτά δίπλωμα βιολιού με καθηγητή τον Παναγιώτη Φίλιππα στο Αττικό Ωδείο και λίγα χρόνια αργότερα συνεχίζει τις σπουδές του στο Παρίσι με καθηγητή τον Dominique Valgalier.

Έχει συνεργαστεί με την συμφωνική ορχήστρα του δήμου Αθηναίων. Από το 2001 ως το 2008 συνεργάζεται με την ορχήστρα των Χρωμάτων. Είναι συνεργάτης των μουσικών συνόλων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης Ε.Ρ.Τ. από το 2004. Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ κλασικής μουσικής καθώς έχει συμμετάσχει σε διάφορα σύνολα μουσικής δωματίου ερμηνεύοντας μπαρόκ και κλασική μουσική.

Τον Μάη του 2003 ερμήνευσε τη Σονατίνα Νο.1 για βιολί και πιάνο του Μίκη Θεοδωράκη παρουσία του συνθέτη αποσπώντας κολακευτικά σχόλια από τον ίδιο με προσωπική αφιέρωση.

Έχει προχωρήσει στην συγγραφή δύο βιβλίων μουσικής - βιολιού σε εκδόσεις ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ με τίτλο «Εύκολα παραδοσιακά τραγούδια για βιολί» το 2006 και «Μελωδίες για νέους βιολιστές» το 2018.

Έντονη είναι και η καλλιτεχνική δραστηριότητα του. Συνεργάζεται με πολλούς ερμηνευτές-συνθέτες όπως Θάνος Μικρούτσικος, Χρήστος Λεοντής, Νίκος Πλατύραχος, Μανώλης Λιδάκης, Μάριος Φραγκούλης, Γιάννης Κότσιρας, Μάριος Στρόφαλης, Νεοκλής Νεοφυτίδης, Ερωφίλη, Βασιλική Καρακώστα, Γιάννης Μαθές κ.α.

Συμμετέχει ενεργά στην ελληνική δισκογραφία ηχογραφώντας για πολλούς συνθέτες-ερμηνευτές όπως: Χρήστος Λεοντής «Φλόγα που καίει» 2017, Μίλτος Πασχαλίδης «Περσείδες» 2016, Πάνος Μπούσαλης «Σεμπρεβίβα» 2016, Φρόσω Στυλιανού «Άλλες μέρες» 2017, Τέτη Κασιώνη «Πέταγμα» 2016 και άλλοι.

Έχει συνεργαστεί με διάφορα μουσικά σύνολα παίζοντας βαλκανική, κινηματογραφική, έθνικ, τζαζ, τάνγκο μουσική σε διάφορους χώρους πολιτισμού όπως Μουσείο Ακρόπολης, ίδρυμα Θεοχαράκη κ.α.

Το 2004 ίδρυσε μαζί με τα αδέρφια του Θωμά και Αλέξανδρο το «Πάνειον» Ωδείο Ραψανιώτη στα Καλύβια Αττικής όπου διδάσκει βιολί. Επίσης είναι διευθυντής του ωδείου «Νέα Παιδεία» στο Χαϊδάρι από το 2013. Κατέχει τα θεωρητικά πτυχία της Αρμονίας, Αντίστιξης και Φυγής.