Προφίλ

Το Πάνειον Ωδείο Ραψανιώτη ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2004 από τους αδελφούς Βασίλη και Αλέξανδρο Ραψανιώτη με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Νίκο Κ. Παπαδημητρίου.Ο σεβασμός και η ειλικρινής στάση μας απέναντι στη Μουσική Τέχνη, αποτέλεσαν τα βασικά συστατικά για τη δημιουργία ενός χώρου ανάτασης και Πολιτισμού.

Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις, η εργονομία και η αισθητική του χώρου μας, το διδακτικό προσωπικό αποτελούμενο από καθηγητές Πανεπιστημιακής προϋπηρεσίας, πτυχιούχους Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και μουσικούς έντονης καλλιτεχνικής δραστηριότητας, συνυπάρχουν αρμονικά και διαμορφώνουν τις καταλληλότερες συνθήκες για μια πιο εποικοδομητική επαφή με το αντικείμενο της μουσικής.

Επιχειρώντας να ταυτίσουμε τη θεωρία με την πράξη, απαλλαγμένοι από γνωστές προκαταλήψεις, ανοίγουμε δρόμους προς κάθε κατεύθυνση. Σεβόμαστε όλα τα είδη μουσικής, μαζί και ξεχωριστά, οργανώνοντας με πανεπιστημιακές βάσεις το πρόγραμμα σπουδών για τους τρεις βασικούς άξονες εκπαίδευσης κλασικό, μοντέρνο, λαϊκό:

Α) Θεωρώντας την κλασική μουσική τη βάση για την ανάπτυξη της μουσικής παιδείας των σπουδαστών, χρησιμοποιούμε συστήματα σπουδών σε σύνδεση με την πράξη (συνεχείς μαθητικές συναυλίες και εκδηλώσεις), αποκαθιστώντας τη συνήθη έλλειψη επαφής με το είδος αυτό.
Β) Εφαρμόζουμε εκείνες τις θεωρητικές και πρακτικές μεθόδους, ώστε να οδηγήσουμε το σπουδαστή σωστά και ολοκληρωμένα κοντά σε κάθε 'μοντέρνο' μουσικό είδος. Δίνουμε τις απαραίτητες γνώσεις για κάθε χρήση, ερασιτεχνική ή επαγγελματική. Η δημιουργία μουσικών συνόλων από σπουδαστές ενισχύει αυτή την προσπάθειά μας.
Γ) Σκοπός μας είναι να οργανώσουμε εκπαιδευτικά τη δημοφιλή μας λαϊκή μουσική και να της δώσουμε τη θέση που της αξίζει στον ωδειακό χώρο. Στηριζόμαστε στο συνδυασμό θεωρίας και πράξης με στόχο να γνωρίσουν καλύτερα οι σπουδαστές μας αυτό το εθνικό μας κεφάλαιο.

ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ στον καθένα αρχάριο, αυτοδίδακτο, επαγγελματία, ερασιτέχνη, απόφοιτο Ωδείου, υποψήφιο για τα Μουσικά Πανεπιστήμια και Γυμνάσια, γονιό όπου επιθυμεί να γνωρίσει την αληθινή πλευρά της Μουσικής Τέχνης, την ψυχαγωγία και την πνευματική καλλιέργεια.

Αναγνωρισμένο από το κράτος ΑΡ.ΑΔ 18766/564/9-6-2004 Φ.Ε.Κ. 956/τΒ/25-6-2004